O Kliofestu 2019.

Zagreb, NSK, utorak, 14. svibnja

Povijesna postrojba koja njeguje tradicije 1. i 2. banske krajiške pješačke pukovnije postrojena je u velikom predvorju u čast otvorenja 6. festivala povijesti.

Zagreb, NSK, srijeda 15. svibnja

Vrijedne učenice osmih razreda OŠ Žuti brijeg pod vodstvom preofesorice Ane Kovačić predstavile svoj projekt “Pariška faza Bukovčeva rada”.

  

OSIJEK, srijeda, 15. svibnja

Tribina 100 godina od „Jeseni srednjega vijeka“ Johana Huizinge, historiografija i kultura

U organizaciji Odsjeka za povijest, uz suradnju s Hrvatskim institutom za povijest – Podružnicom za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i udrugom studenata povijesti ISHA – Osijek, na Filozofskom fakultetu u Osijeku (predavaonica 53) u srijedu (15. svibnja 2019.) održana je tribina pod naslovom 100 godina od Jeseni srednjeg vijeka Johana Huizinge, historiografija i kultura. Povod za tribinu bila je stota obljetnica od prvoga izdanja Jeseni srednjeg vijeka, vrijednoga historiografskog djela nizozemskoga povjesničara kulture Johana Huizinge, koje je svojedobno utjecalo na paradigmatski obrat u humanističkim znanostima kada je riječ o pogledu na srednji vijek. Na tribini su kao gosti sudjelovali medievist Stanko Andrić, ravnatelj Hrvatskoga instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te Dinko Župan, viši znanstveni suradnik istoga instituta, dok su kao domaćini ispred Odsjeka za povijest nastupili Denis Njari i Domagoj Tomas. Andrić i Njari nešto su više rekli o samoj Huizinginoj Jeseni srednjeg vijeka, dok je Župan govorio o knjizi Homo ludens, drugom važnom Huizinginom djelu u kojem se pozabavio utjecajem fenomena igre na kulturu, a Tomas se pak posvetio njegovoj sociokulturnoj studiji krize suvremene kulture pod naslovom U sjeni sutrašnjice. Tribinu je moderirala studentica, a među brojnim okupljenima našli su se studenti i profesori Filozofskoga fakulteta te drugi zainteresirani građani.

 

 

 

 

ZAGREB, Kliotest

U srijedu je od 19.30 do 22.30 u caffe baru Spunk održan povijesni kviz. Pobijedila je ekipa Šankeri. Nagrade za  pobjedničke ekipe, knjige povijesne tematike, su omogućili nakladnici – izlagači na sajmu knjiga Kliofesta.

Voditelji su bili Dora Tot, Mario Peranić i Stipica Grgić

 

BELI MANASTIR, petak, 17. svibnja

Povodom Dana povijesti u atriju Centra za kulturu Belog Manastira održano je predvanje Povijest – vjera – ideologija – moral – politika Ivana Tormaša koje je moderirao Davor Taslidžić. Organizatori su bili Zavod za baranjsku povjesnicu i Centar za kulturu.

Ujedno je i predstavljena Tormaševa nova knjiga Vrijeme obraćenja i poslije njega.

 

 

 

 

 

 

Čitajte povijest!